DIŞ POLİTİKA

Dağlık Karabağ Karşısında İran
Çatışmalar esnasında İranlı kimi aktivistlerin "Biz Azerbaycan'ı desteklemiyoruz, biz Azerbaycan'ız" vurguları iki kesim arasındaki duygusal ve kimliksel bağları açıkça gözler önüne sermektedir.

İran’ın Silah Ticareti Yasağı Kalktı mı?
İran ile ilgili herhangi bir temel değişim ancak kasım ayındaki ABD başkanlık seçiminden sonra gündeme gelebilecektir.
-
İran’a Yönelik Silah Ambargosu Sona Erdi
İran’a yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2007 yılından beri uygulanan silah ambargosu 18 Ekim 2020 tarihi itibarıyla ABD’nin yoğun diplomatik çabalarına rağmen sona erdi.
-
Dağlık Karabağ Gölgesinde Türk Dış Politikasını Anlamlandırma Çabaları
Rusya’nın Karabağ için kullandığı “Azerbaycan toprakları” ifadesi ve İran’ın işgalin sonlandırılması çağrılarında bulunması, krizin bölgesel nitelik kazanmadan önce bitirilmesi ihtimalini güçlendiriyor.
-
Dağlık Karabağ’daki Kırılgan Ateşkesin Geleceği
Rusya ve Minsk Grubu, Dağlık Karabağ’daki işgalin sona ermesi için bir çözüm bulamazsa ateşkes anlamını kaybedeceği gibi Türkiye’nin dâhil olduğu yeni bir görüşme sürecine de ihtiyaç artacaktır.
-
Tarihten Günümüze Dağlık Karabağ
1813 Gülistan, 1828 Türkmençay ve 1829 Edirne antlaşmalarıyla Rusların eline geçen Dağlık Karabağ, Rusların etnik politikaları neticesinde demografik bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamıştır.
-
Dağlık Karabağ ve İran'ın Kafkasya Politikası
Bölgede işgalin sona ermesinin ve kalıcı istikrarın sağlanmasının Erivan ve Tahran da dâhil herkesin faydasına olacağına şüphe yoktur.
-
Cevad Zarif’in Kuveyt Ziyareti
Yeni Kuveyt yönetiminin bölgesel gelişmelere yönelik takip edeceği dış politika, önümüzdeki dönemde İran-Kuveyt ilişkilerinin seyrini belirleyecektir.
-
Dağlık Karabağ İşgali ve Rusya’nın Tutumu
Rusya’nın tarafsız kalma politikası giderek zayıflıyor. Azerbaycan’ın askerî operasyonları ve Türkiye’nin politikası Rusya’yı çözüm masasına oturmaya zorluyor.
-
Dağlık Karabağ İşgali ve İran’ın Yaklaşımı
İran’ın 30 yıl önceki pozisyonunu koruduğu ve işgal altındaki Müslüman komşusu ile işgalci Ermenistan’ı eşit pozisyonlarda değerlendirdiği görülmektedir.