DIŞ POLİTİKA

Fırat’ın Doğusunda Stratejik Hesaplar
Türkiye’nin Suriye krizinin başlıca aktörlerinden ABD ve ardından da Rusya ile vardığı mutabakatlar, sınır güvenliğine yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi açısından çok önemli bir kazanım.

Lübnan ve Irak Protestoları Nasıl Okunmalı?
Protestoların sebebi olan yolsuzluk, kayırmacılık, ekonomik darboğaz, işsizlik ve dış müdahale gibi sorunlar temelde iki ülkenin de siyasal sisteminin yapısal karakteristiğinden kaynaklanmaktadır.
-
İran-Suudi Arabistan Geriliminde Pakistan’ın Arabulucu Rolü
Pakistan’ın diplomatik çabaları, Başbakan İmran Khan’ın, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı’na yolculuğu esnasında Suudi Arabistan’a yaptığı kısa ziyaretiyle başladı.
-
Barış Pınarı Harekâtı: Suriye Güç Denklemine Etkisi
Türkiye ile ABD arasında sağlanan mutabakat sonrası başlatılan barış harekâtı, Ankara’nın uzun ve çetin diplomatik çabasının başarısının sonucudur.
-
İran ve Barış Pınarı Harekâtı
Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ve bileşenlerine karşı başlattığı geniş kapsamlı askerî harekât tüm dünyada olduğu gibi İran’da da yakından izlendi.
-
İran’ın Barış Pınarı Harekâtı’na Yaklaşımı
Tahran, Barış Pınarı Harekâtı gibi bölgede yeni olasılıklar ortaya çıkartabilecek girişimleri, Suriye’deki stratejik çıkarına yönelik bir tehdit olarak değerlendirmektedir.
-
Barış Pınarı Harekâtına Avrupa’dan Tepkiler
Almanya, Polonya, Belçika, Fransa ve İngiltere New York’taki BM Güvenlik Konseyinde konunun komite toplantısında gündeme getirilmesini talep etti ve buradan Türkiye’ye operasyonu durdurma çağrısı yapıldı.
-
Barış Pınarı Harekâtı ve ABD’nin Kuzey Suriye Politikası
Trump yönetimi, Orta Doğu için orta ve uzun vadeli bir strateji belirleyene kadar ABD’nin Kürtlere yönelik kısa ve orta vadede farklı bir politika içerisine girmeyeceği beklenebilir.
-
Barış Pınarı Harekâtı ve Rusya’nın Yaklaşımı
Rusya’nın Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik yaklaşımı, Türkiye’yle iş birliğine zarar vermeme ilkesine dayanmaktadır.
-
Ankara Zirvesi: Diplomasinin Güvenliğe Etkisi
Ankara zirvesi üç ülkenin Suriye’deki güç dengesinin korunması ve siyasi geleceği konusunda çıkarlarının dile getirilmesi ve aktörler tarafından kabul edilmesi açısından da önemli bir gelişme olarak görülmektedir.