DIŞ POLİTİKA

Bağdat Saldırısı: Kontrollü Gerginlikten Doğrudan Çatışmaya
ABD'nin İran'ın bölgesel yayılma stratejisinin merkezindeki isim Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi liderlerini hedef alan saldırısı, oyunun kuralarını tamamen değiştirecek bir adım.

Haşdi Şabi’ye Yönelik Son ABD Saldırısı ve Değişen Dengeler
Irak’ın içinde bulunduğu sosyopolitik krizi daha derinleştireceğe benzeyen bu saldırının diğer bir etkisi de hâlihazırda devam eden protesto gösterileri üzerinde görüleceğe benziyor.
-
ABD İç Politikasında İran Tartışmaları
Trump, Tahran-Washington arasındaki problemlere esaslı bir çözüm getirmekten ziyade başkanlık seçimleri öncesi önemli bir dış politika başarısı elde etmeye çalışmaktadır.
-
Irak Gösterileri: Yeni Kuşaklar ve Talepler
Iraklılar, bir dış gücün himayesinde, halktan yalıtılmış bir şekilde, “yeşil bölgede” yürütülen siyasetin uygulayıcılarını, "vatan", "onur", "eşitlik" ve "bağımsızlık" gibi kavramların garantörleri olarak görmüyor.
-
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Japonya Ziyareti
Ruhani’nin Japonya ziyareti öncesi basına yansıyan haberlerde ABD-İran ilişkilerini iyileştirmeye yönelik beklentiler öne çıktı.
-
Tahran’da Bölgesel Güvenlik Zirvesi Toplanıyor
Medyaya yansıdığı kadarıyla bu zirvenin ana gündem maddesinin başta İran olmak üzere bölge ülkeleri açısından endişe kaynağı olan Afganistan’daki son gelişmeler olması bekleniyor.
-
Suriye Anayasa Komitesi: Güçlükler ve Meydan Okumalar
Esed, komite faaliyetleri kendi yararına olduğu müddetçe uyum sağlayacak ve istemediği istikamette ilerlediğini anladığında önünü tıkayacaktır.
-
NATO’nun Rusya ve Suriye Yaklaşımı
Türkiye, “Rusya ile diyalog” ile NATO’nun ortak güvenlik politikaları arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır.
-
Almanya’nın Hizbullah’ı Yasaklama Girişimi
Tahran’dan Hizbullah’a 2017 senesine kadar yılda 200-350 milyon dolar aktarıldığı ve ABD yaptırımları nedeniyle bu desteğin aynı ölçekte sürdürülemediği belirtilmektedir.
-
Irak’taki Gösteriler Tahran-Bağdat İlişkilerini Nasıl Etkiler?
Rahimullah FarzamTaylan Çökenoğlu
Abdul Mehdi’nin istifasıyla oluşan siyasi boşluk ve her geçen gün protestocularla güvenlik güçleri arasında artan şiddet olayları, Irak’ı sonu gelmez bir iç savaşa sürükleyebilir.