DIŞ POLİTİKA

ABD İç Politikasında İran Tartışmaları
Trump, Tahran-Washington arasındaki problemlere esaslı bir çözüm getirmekten ziyade başkanlık seçimleri öncesi önemli bir dış politika başarısı elde etmeye çalışmaktadır.

Irak Gösterileri: Yeni Kuşaklar ve Talepler
Iraklılar, bir dış gücün himayesinde, halktan yalıtılmış bir şekilde, “yeşil bölgede” yürütülen siyasetin uygulayıcılarını, "vatan", "onur", "eşitlik" ve "bağımsızlık" gibi kavramların garantörleri olarak görmüyor.
-
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Japonya Ziyareti
Ruhani’nin Japonya ziyareti öncesi basına yansıyan haberlerde ABD-İran ilişkilerini iyileştirmeye yönelik beklentiler öne çıktı.
-
Tahran’da Bölgesel Güvenlik Zirvesi Toplanıyor
Medyaya yansıdığı kadarıyla bu zirvenin ana gündem maddesinin başta İran olmak üzere bölge ülkeleri açısından endişe kaynağı olan Afganistan’daki son gelişmeler olması bekleniyor.
-
Suriye Anayasa Komitesi: Güçlükler ve Meydan Okumalar
Esed, komite faaliyetleri kendi yararına olduğu müddetçe uyum sağlayacak ve istemediği istikamette ilerlediğini anladığında önünü tıkayacaktır.
-
NATO’nun Rusya ve Suriye Yaklaşımı
Türkiye, “Rusya ile diyalog” ile NATO’nun ortak güvenlik politikaları arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır.
-
Almanya’nın Hizbullah’ı Yasaklama Girişimi
Tahran’dan Hizbullah’a 2017 senesine kadar yılda 200-350 milyon dolar aktarıldığı ve ABD yaptırımları nedeniyle bu desteğin aynı ölçekte sürdürülemediği belirtilmektedir.
-
Irak’taki Gösteriler Tahran-Bağdat İlişkilerini Nasıl Etkiler?
Abdul Mehdi’nin istifasıyla oluşan siyasi boşluk ve her geçen gün protestocularla güvenlik güçleri arasında artan şiddet olayları, Irak’ı sonu gelmez bir iç savaşa sürükleyebilir.
-
Umman Dışişleri Bakanı’nın Tahran Ziyareti
Bin Alevi’nin ziyaretiyle ilgili İran basınına yansıyan haberlerde, bölgede gerilimin azaltılması kapsamında “Hürmüz Barış Girişimi” planı gibi meselelerin masaya yatırıldığı belirtildi.
-
Lübnan’dan İran’a Gösteriler: Şii Baharı mı?
Irak’ta, İran karşıtı sloganların öne çıktığı gösterilere Şii kesimlerin öncülük etmesi Ortadoğu’da yıllardır tedavüle sokulmaya çalışılan “mezhep çatışması” kavramının içi boş bir retorik olduğunu ortaya koyuyor.