GÖRÜŞ

Irak’taki Gösteriler Tahran-Bağdat İlişkilerini Nasıl Etkiler?
Rahimullah FarzamTaylan Çökenoğlu
Abdul Mehdi’nin istifasıyla oluşan siyasi boşluk ve her geçen gün protestocularla güvenlik güçleri arasında artan şiddet olayları, Irak’ı sonu gelmez bir iç savaşa sürükleyebilir.

İran’da İç Güvenlik Tehdidi Olarak İnternet
Toplumsal hareketlerin internet erişimi ile ilişkisi İran iç güvenlik doktrininde bir adaptasyon zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.
-
Cemil Said Bey’in Gözüyle İran Meşrutiyeti
Cemil Said Bey, İran tarihindeki kırılma noktalarından birini teşkil eden Meşrutiyet Hareketi’ni, yer yer Osmanlılarla mukayese ederek bilinçli bir devlet adamı gözüyle aktarmıştır.
-
Lübnan’dan İran’a Gösteriler: Şii Baharı mı?
Irak’ta, İran karşıtı sloganların öne çıktığı gösterilere Şii kesimlerin öncülük etmesi Ortadoğu’da yıllardır tedavüle sokulmaya çalışılan “mezhep çatışması” kavramının içi boş bir retorik olduğunu ortaya koyuyor.
-
Zaman İran’ın Aleyhine İşliyor
İran'da temel makroekonomik göstergeler oldukça karamsar bir tablo çiziyor. Sokaktaki insanlar bu kötü gidişatı her geçen gün daha derinden hissediyor.
-
İç ve Dış Savunmada Besic’in Rolü
İran’ın içerisine girdiği ekonomik dar boğaz dikkate alındığında önümüzdeki süreçte patlak verecek toplumsal olayların bastırılmasında yine Besic Teşkilatına önemli sorumluluklar düşmektedir.
-
Protestoların Gölgesinde Nükleer Anlaşma’nın Geleceği
İran’a uygulanan yaptırımlar ülkeyi ciddi bir dar boğaza sürüklemiştir. Son eylemler de göstermektedir ki İran halkının ekonomik krize daha fazla dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır.
-
İran’daki Protestolar ve Olası Etkileri
İran krizler sarmalı denebilecek bir evrenin eşiğine gelmiş bulunmaktadır.
-
Azam Talikani ve Siyasi Mücadelesi
İran, Azam Talikani’nin vefatıyla muhafazakâr çevreler ile rejime ve ilkelerine giderek daha fazla şiddetle muhalefet eden gruplar arasındaki uzlaşıyı sağlayabilecek önemli bir figürü yitirmiş oldu.
-
Yükselen Fars Milliyetçiliği ve Büyük Kiros Günü
Kiros’un şahsına ve mirasına ilişkin tartışmalar bundan sonra tarihçilerden ziyade sosyologların ve siyasilerin meselesi olacaktır