GÖRÜŞ

Koronavirüs Tartışmalarının Gölgesinde İran’ın Şiileştirme Politikaları
İran’ın Şiileştirme politikası, Müslüman toplulukların yaşadığı bölgelere açtığı kültür merkezleri ile Şiiliğin yaygınlaştırılmasını hedeflemiş, bu merkezleri “İslami tebliğin” önemli bir aracı hâline getirmiştir.

İran’ın Suriye’ye Ölümcül Hediyesi
Suriye, yabancı milislerin giriş çıkışları ve sağlık altyapılarının tahrip edilmesi gibi nedenlerle yakın zamanda salgının yoğun olduğu ülkeler listesinin başına geçebilir.
-
Irak Şiilerinin Ulusal Kimlik Mücadelesi
Protestolar Şii yoğunluklu şehirlerde patlak vermesine rağmen mezhepsel öfkeyi değil mezhepleri veya etnik kökenleri de aşan genel bir öfkeyi yansıtmaktaydı.
-
Salgınla Mücadelede Zorlanan İran IMF’ye Yöneldi
Koronavirüs salgını, etkili olduğu ülkelerin ekonomilerinde de ciddi tahribata yol açıyor. Birçok ülke salgından etkilenen sektörler için yardım paketleri açıklarken, ekonomisi zaten kırılgan olan İran, IMF'ye borç başvurusunda bulundu.
-
ABD-İran Gerilimi: Bir Çatışma Stratejisi
İran tansiyonu artırarak ABD’yi savaş gibi ortak bir riske maruz bırakmaya, korkutmaya ve geri adım attırmaya çalışmaktadır.
-
Küresel Piyasalarda '3P' Depremi: Pandemi, Petrol ve Panik
OPEC+ ülkelerinin petrol üretim kesintisi ile ilgili uzlaşamamaları özelde Basra Körfezi’nde genelde Orta Doğu’da ekonomik, siyasi ve jeopolitik sonuçlar doğuracaktır.
-
İran’ın Kriz Yönetme Kabiliyeti: Koronavirüs Örneği
İran’ın koronavirüs salgını karşısında oluşturduğu kriz yönetim masası vaktinde oluşturulmadığı ve önleyici tedbirleri işletemediği gibi sonrasında yaşanan süreçleri de kontrol etmeyi başaramadı.
-
İran’ın Siyasi Düzeninde “Hükm-i Hükûmeti”nin Anlamı ve Geçmişi
Koronavirüs salgınından dolayı İran İslami Şûra Meclisinin tatil olduğu dikkate alındığında önümüzdeki günlerde “Hükm-i Hükûmeti” kararları çoğalacaktır.
-
Afganistan’da Barış Süreci Belirsizliklerle Dolu
Pentagon tarafından 9 Mart Pazartesi günü yapılan açıklamada, Taliban ile imzalanan anlaşma kapsamında, Afganistan’daki Amerikan güçlerinin çekilmeye başladığı ifade edildi.
-
Moskova Mutabakatı’nın Avrupa ve Afrika’daki Yansımaları
Türkiye’nin Moskova ve Şam’ı barışa zorlaması, Suriye içi aktörleri olduğu gibi Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki aktörlerin de politik tercihlerini etkiledi.