Haftalık Basın Özeti 2-8 Eylül 2017

Haftalık Basın Özeti 2-8 Eylül 2017
Haftalık Basın Özeti 2-8 Eylül 2017 (11-17 Şehriver 1396)
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

Ev Hapsi Cezası Devam Edecek

Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsin Ejei, 3 Eylül Pazar günü düzenlediği basın toplantısında 2009 Yeşil Hareketi liderlerinin ev hapsi konusuna değinerek söz konusu kişilerin cezalarının Milli Güvenlik Yüksek Konseyinin kararına bağlı olarak devam edeceğini açıkladı. 2011 yılında toplanan Milli Güvenlik Konseyi’nin 544 numaralı kararıyla bu cezaların verildiğini hatırlatan Ejei, kararda herhangi bir değişiklik yapılmadığını ve cezaların devam edeceğini bildirdi.

Kürdistan Eyaleti’nde Protestolar

İran'ın Kürdistan Eyaleti'ndeki Bâne ve Sakız bölgesinin milletvekili olan Muhsin Bigleri, 4 Eylül Pazartesi günü yaptığı açıklamada aynı gün Bâne pazarı bölgesinde Bâne Sınır Alayının hamallara (sınır bölgelerinde iki ülke arasında mal taşıyanlar) açtığı ateş sonucu iki hamalın öldüğünü bildirdi. Yaklaşık iki haftadır benzer olayların meydana geldiğine dikkat çeken Bigleri daha önce de aynı şekilde bir kişinin öldüğünü hatırlattı. Öldürülen Haydar Fereci ve Mame Kadir adındaki hamalların ailesi olayın yaşandığı gün halkın da katılımıyla kaymakamlık önünde toplanarak protesto gösterisinde bulundu. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Göstericiler Kürtlerin yaşadığı sınır bölgelerinde iyi bir iş fırsatı olmadığı için gençlerin çaresizlikten hamallık yaptıklarını dile getirerek hamalların güvenliğinin sağlanmasını talep ettiler. Kürdistan Eyaleti Askeri Savcısı Mücteba Şirud ise gerekli incelemelerin sonucunda olayla ilişkisi olduğu tespit edilen beş kişinin tutuklandığını açıkladı.

Hamenei’den Sünni Liderin Mektubuna Cevap

Sistan ve Belucistan Eyaleti'nin merkezi olan Zahidan’ın Cuma İmamı Sünni lider Mevlevi Abdülhamid’in 12 Ağustos Cumartesi günü Devrim Rehberi Ali Hamenei’ye yazdığı mektuba Devrim Rehberliği Ofisinden üç hafta sonra cevap geldi. Abdülhamid mektubunda ülke yönetiminde Sünnilerden yararlanılması ve mezhepsel özgürlüklerin artırılarak ayrımcılık ve eşitsizliğin kaldırılmasını talep etmişti. Hamenei’nin 6 Eylül Çarşamba günü yayımlanan cevabında ise devletin tüm kurumlarının dini esaslara ve anayasaya göre hareket ederek dini, etnik ve mezhepsel unsurlar arasında herhangi bir ayrımcılık gözetmemekle görevli oldukları vurgulandı. Hamenei’nin verdiği cevap anayasanın 12. maddesinde belirtilen devletin resmi mezhebinin Şia olduğu esası ve 115. maddede cumhurbaşkanının Şii olması gerektiği ilkesiyle çelişmektedir.

Hasan Ruhani’den Myanmar Açıklaması

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 6 Eylül Çarşamba günü toplanan Bakanlar Kurulunda önemli açıklamalarda bulundu. Myanmarlı Müslümanlara yardım etmek istediklerini dile getiren Ruhani, Myanmar devletini bu zulmü engellemeye davet ederek, Müslüman komşu ülkelerden de yerinden edilmiş Müslümanlara yardım etmesini ve BM’nin de aynı şekilde kendi sorumluluğunu yerine getirmesini istedi. Ayrıca bölgenin güvenliğine dikkat çeken Ruhani güney komşularının sürekli Batı’dan silah satın almalarını eleştirerek bu silahların asıl düşman olan Siyonizm ile mücadele etmek için alınmadığını ifade etti. Son günlerde ABD-Kuzey Kore arasında yaşanan gerginliğe de değinen Ruhani, Kuzey Kore’nin kendi mevcudiyetini tehditlere karşı korumak amacıyla bu yolu seçtiğini ve ABD’nin sürekli tehdidi karşısında yeni bombalar denediğini belirtti.

Sünni Liderin Bakanlarla Görüşmesi

Zahidan Cuma İmamı Sünni lider Mevlevi Abdülhamid 3 Eylül Pazar günü Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir görüşme gerçekleştirdi. İran’da yeni dönemde atanacak bazı büyükelçilerin Sünni olması bekleniyor. Mevlevi Abdülhamid 5 Eylül Salı günü de Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanı Muhammed Şeriatmedari ile görüştü. Ayrıca Mevlevi Abdülhamid 7 Eylül Perşembe günü yaptığı konuşmada Devrim Rehberi Ali Hamenei’nin kendisine cevaben yazdığı mektubu ümit verici olarak yorumlayarak bir ailenin fertleri olarak gördüğü İran halkı arasındaki ayrımcılık ve eşitsizliğin giderilmesi için adım atılmasını beklediğini söyledi. Abdülhamid ayrıca devlet yetkililerinden atamalarda Sünnilere karşı ayrımcılıklara son verilmesini talep etti.

Lavrentiyev ve Ensari Tahran’da Görüştü

Rusya Cumhurbaşkanının Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev  5 Eylül Salı günü İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari ile Tahran’da görüştü. Ensari, İran-Rusya ilişkilerinin hızla gelişmekte olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan Lavrentiyev ise ilişkilerin daha da gelişmesi için çabalarının devam edeceğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin güvene dayandığını ifade etti. Astana Müzakereleri öncesi bu görüşmenin önemli olduğunu belirtti.

Ruhani, Japon Temsilcisiyle Görüştü

Japonya Başbakanının Özel Temsilcisi Masahiko Komora ile 7 Eylül Perşembe günü Tahran’da görüşen Ruhani, KOEP’in uluslararası bir anlaşma olduğunu belirterek, “bu önemli anlaşmanın zedelenmesine izin vermemeliyiz” dedi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) raporlarına göre İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğini vurgulayan Ruhani, ABD’nin ise taahhütlerini tam olarak yerine getirmediğini belirtti. ABD’nin aldığı bazı kararlar yüzünden uluslararası iş birliği atmosferinin zedelendiğini belirten Ruhani, İran’ın KOEP’i çiğneyen taraf olmayacağını fakat bunu yapanlara da gerekli tepkinin gösterileceğini söyledi.

Referanduma İran’dan Tepki

İran Meclis Başkanı Uluslararası İşler Danışmanı Emir Abdullahiyan, 5 Eylül Salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Diplomatik İşler Danışmanı Eric Şuvaliye ile görüştü. Görüşmede Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun, sorunların çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağı gibi Irak’ta yeni krizlere yol açacağı ifade edildi.  Fransa Cumhurbaşkanı Danışmanı da Suriye, Yemen, Irak ve Lübnan’da yaşanan her türlü şiddet ve savaşa karşı olduklarını vurguladı.

Türkiye-İran Sınırına Kablo Döşeyen 3 Kişi Yakalandı

Ağrı'da, Türkiye-İran sınır hattına 3 kilometre uzunluğunda çelik kablo döşedikleri tespit edilen 3 İranlı gözaltına alındı.

İran, Hava Sahasını ABD Uçaklarına Kapattı

İran Hatem-El-Enbiya üssü Hava Savunma Komutanı Amir İsmail Ferzad, sivil uçaklar da dahi olmak üzere artık ABD’nin hava araçlarının İran hava sahasını kullanmalarına izin vermeyeceklerini, aksi bir durumda İran hava savunma sistemlerinin bu uçakları hedef alacağını açıkladı.

Türkiye’ye İhracatta Artış

İran'ın cari yılın ilk yedi ayında Türkiye’ye yaptığı ihracatın toplam değeri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 oranında arttı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak-Temmuz dönemi önceki yıl 2,5 milyar dolar olan ihracat bu yıl aynı dönemde 4,5 milyar dolara ulaştı. Toplam ticaret hacmi de %16 artışla 5,4 milyar dolardan 6,3 milyar dolara ulaştı. Rapora göre petrol ve doğalgaz başlıca ihracat ürünleri olarak ilk sırada yer alıyor.

Katar için İran ve Türkiye’den İş Birliği

Katar’a uygulanan ambargodan sonra Türkiye Katar’a ürün ihracatını hava yolu ile yapmasının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İran’dan hava ve deniz yolu ile transferin daha makul ve uygulanabilir olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı. Katar el-Sharq gazetesinin eski yazı işleri müdürü Jaber Al-Harmi, yaptığı bir açıklamada, Katar’ın İran ve Türkiye ile kara ve deniz kargo hattını açtığını belirtti ve bu konuya ilişkin bir de video yayımladı. Kara ve deniz yolunun kullanıma açılması ile Türkiye Katar’a daha uygun maliyetlerle daha fazla ürün sevkiyatı yapabilecek konumda.

Merkez Bankası’nın Kararı Faizleri Düşürebilecek mi?

İran’da mevduat faizinin neredeyse enflasyonun iki katı oranda olması ülkede halihazırda az olan yatırımlara darbe vuracak nitelikteydi. Üstelik Merkez Bankası’nın bankacılık sektörünü düzenlemek ve gayri resmî kurumları elimine etmeye ve faiz oranlarını düşürmeye yönelik çabalarına rağmen sektörde herhangi bir ilerleme kaydedilememişti. Bu noktada İran Merkez Bankası yaptığı son açıklamada bankaları mevduatlar için kısa vadeli faiz oranını %10’a ve uzun vadeli mevduatlar için faiz tavanını %15’e çekmeleri konusunda uyardı. Ancak tavan faizi %20 iken %25’lere ulaşan faiz oranları; yetkilileri bu uygulamanın gerçekleşmesi konusunda şüpheye düşürüyor. Fakat yatırımcılar arasında faizlerin düşeceği beklentisi de hareketlenmeye başladı. Zira Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından altın gibi alternatif yatırım araçlarına olan talepte artışlar gözlemlenmeye başlandı.

Alendan Gölü Kurudu

İran’da kuraklık ve çevre sorunları devam ediyor. İran’ın Mazendaran Eyaletinde Sari ilçesine bağlı Çehardange nahiyesinde yer alan, normal zamanlarda 17 hektar ve yağışlı mevsimlerde 30 hektar genişliğindeki Alendan Gölü kurudu. İran’ın milli doğa varlıkları listesinde yer alan Alendan Gölü, yağışların ve gölü besleyen çevredeki ırmakların suyunun azalması, aşırı kuraklık yüzünden gölün %90’lık alanı kurudu.

Urumiye Üniversitesinde Azerbaycan Türkçesi Öğretilecek

Urumiye İli Azınlıklar, Kavimler ve Mezhepler Komisyonunun yedinci toplantısında alınan ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından da onaylanan kararla 2017-2018 eğitim öğretim yılının güz döneminden itibaren haftada 2 saat Azerbaycan Türk Dili ve Edebiyatının dersinin okutulmasına karar verildi.

Kadınlar Stadyuma Alınmadı

İran ve Suriye milli takımları Tahran Azadi Stadyumunda oynanan müsabakada 2-2 berabere kaldı. Bu sonuçlarla İran, grubu lider tamamlayarak 2018 Dünya Kupasına direkt katılma hakkı kazandı. Suriye milli takımı ise Dünya Kupasına katılmak için play-off şansı yakaladı.

Karşılaşma Tahran Azadi stadyumunda 60 binden fazla seyirci önünde oynandı. Seyirciler arasında Suriyeli kadınlar da yer alırken İranlı kadınlar stat dışında kaldı. İran’da futbol müsabakalarını bayanların stattan izlemesi yasak iken Tayyibe Siyavuşi gibi bazı bayan milletvekilleri statta maçı izlediler. Maçtan önce İranlı kadınlara da bilet satıldığı halde İranlı kadınlar stada alınmadılar.

“Türk Bölgeleri Fraksiyonu” Kavramı Kabul Edilmedi:

Tebriz Milletvekili Şehabeddin Bimikdar, ebtekarnews’te yayımlanan 27.08.2017 tarihli açıklamasında İran Meclis Yönetim Kurulu’nun “Türk Bölgeleri Fraksiyonu” kavramını resmi olarak kabul etmediğini söyledi.

Şehabeddin Bimikdar, Mecliste “Türk Bölgeleri Fraksiyonu” kavramının resmi olarak tanınması konusunda birçok açıklamalarda bulunduğunu, ancak bunun yerine “Kuzey Batı İran Fraksiyonu” kavramının kullanılmasının istendiğini fakat bunun mümkün olmayacağını dile getirdi.

Şehabeddin Bimikdar, bu konuda:

“Çünkü İran genelinde, İran’ın Doğusunda ve Kuzey Doğusunda yer alan Horasan-ı Şomali,  Horasani Rezevi, Isfahan ve benzeri eyaletlerde Türkçe konuşanlar yaşamakta, biz yalnızca Azerbaycan Türklerinin değil tüm İran’ın milletvekiliyiz ve bundan dolayı Fraksiyonun yalnızca “Kuzey Batı İran Fraksiyonu” kavramı ile sınırlandırılmaması gerekir.”

Şehabeddin Bimikdar, açıklamasının devamında, 11. Ruhani hükümetinden beri İçişleri Bakanı olan Abdurreza Rahmani Fazli, hali hazırdaki Savunma Bakanı Emir Hatemi, 2013’ten beri Kooperatif, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı yapan Ali Rabiei ve şimdiki Maliye Bakanı Masoud Karbasian gibi bakanlar Türk’türler ve yalnızca Azerbaycan bölgesinin değil tüm İran’ın bakanıdırlar. Bundan dolayı “Türk Bölgeleri Fraksiyonu” kavramından amacımız yalnızca Kuzey Batı İran’daki Türkler değil, İran’ın tamamındaki Türklerdir,” dedi.

İran Meclisinde Türk kökenli milletvekillerinin “Türk Fraksiyonu” kavramını kullanmalarına izin verilmeyip, “Kuzey Batı Bölgesi Fraksiyonu” kavramıyla yetinmeleri öngörülürken 102 milletvekiline “Bağımsızlar Fraksiyonu” üyesi olarak kimlik çıkarıldı.

Pişdanişgahinin Kaldırılmasından Sonra Ne Olacak?

İran Eğitim-Öğretim Bakanlığı Orta Öğretim Yardımcısı Ali Zerefşan, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Pişdanişgahi dönemin son kez okutulacağını ve bundan sonra lise bitirme sınavlarının tüm bölümlerde 12. yılın sonunda yapılacağını açıkladı.

İran’da 2012-2013 eğitim-öğretim yılının başından itibaren ilkokullarda öğrenim süresi altı yıla çıkarılmıştı. Lise mezunu olup da üniversiteye gitmek isteyen İranlı bir öğrenci Pişdanişgahi adı altında bir yıl daha ders okuması gerekmektedir. İranlı bir öğrenci eğer 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ilkokul altıncı sınıfta okunuşsa 2018 yılından sonra üniversiteye gitmek istediğinde ortaokul (3 yıl), lise (3 yıl) ve Pişdanişgahi (1 yıl) olmak üzere ilkokulla birlikte 13 yıl okuması gerekiyordu.

Ali Zerefşan, Pişdanişgahi’nin 1990’lı yıllarda eğitim-öğretim sisteminde değişiklik yapılarak ortaya konulduğunu, o dönemde öğrencilerin hayata daha erken atılmaları ve iş güç sahibi olmaları için 11 sınıfın sonunda lise diploması aldıklarını ama bu 11. sınıftan mezun olan lise öğrencilerinin üniversite sınavlarına girmediklerini dile getirdi.

Ali Zerefşan açıklamalarına şöyle devam etti:

“12 yıllık bir eğitim-öğretimden sonra öğrencilerin üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerine girmeleri gerektiğinden bunu 12 yıla tamamlamak için 1 yıl süren ve adına Pişdanişgahi denilen bir eğitim-öğretim dönemi konulmuştu. 11. sınıfta lise mezunu olanlar, 2 yıllık yüksekokullara gidebiliyorlardı. Aslında 1990’lı yılların başında Pişdanişgahi dönemine katılan öğrencilerin sayısı, üniversitelerin ihtiyacı olan öğrenci sayısının 1,5 katıydı. Günümüzde ise herkes üniversitede en az 4 yıllık bir lisans öğrenimi görmek istediğinden -ve ilkokulun 6 yıl olmasından dolayı- temel eğitimin 12 yıla çıkmasıyla Pişdanişgahi dönemlerine gerek kalmadığı görülmüştür. Bu yüzden İran’da son kez 2017-2018 öğretim yılının sonunda lise bitirme sınavları yapılacak ve 11. sınıftan lise diploması alınabilecektir. Daha sonraki yıllarda 12. sınıfın sonunda lise bitirme sınavları yapılarak lise diploması alınabilecek ve Pişdanişgahi dönemleri kaldırılacaktır.”

İran’da 25.485 Yabancı Öğrenci Var; Hedef 75 Bin

İran Yüksek Öğrenin Bakan Yardımcısı ve Öğrenci İşleri Kurumu Başkanı Moctaba Sadıki, 2017 yılı itibariyle İran’da burslu ve burssuz olmak üzere 25.485 yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü, altıncı kalkınma planın sonuna kadar bu sayının 75 bine çıkarılmasının gerektiğini söyledi.

Moctaba Sadıki ayrıca şunları dile getirdi:

“75 bin hedefine ulaşabilmek için İran’daki tüm üniversitelerin uluslararası olmak için planlarının olması ve bu planların uygulanabilmesi için de sosyal imkanlar ve alt yapı bakımından gerekli hazırlıklara başlanması gerekir.”

“Yabancı öğrencileri İran’a çekmenin en iyi yolu üniversitelerin uluslararası olmasından geçmektedir. Yılda 4 bin yabancı öğrenci, sınavla İran’daki üniversitelere ve yükseköğretim kurumlarına gelmekte, bir grup öğrenci de İran Yüksek Öğretim Bakanlığının burslusu olarak İran’daki yükseköğretim kurumlarında okumaktadır.”

Diğer taraftan İran Bilim Bakan Yardımcısı ve Bilim Bakanlığı Uluslararası İş birliği Merkezi Başkanı Hüseyin Salaramuli, Uluslararası Bilim Teknolojileri Konferansında, İran’da yüzün üzerine ülkeden elli iki binden fazla yabancı uyruklu üniversite öğrencisinin burs aldığını açıkladı.

İran’ın En büyük Çevre Sorunu Susuzluk

İran Çevre Kurumu Başkanı İsa Kalanteri, 29.08.2017 tarihinde aftabeyazd’da yayımlanan açıklamasında İran’daki su krizinin facia olduğunu, gelecek 20 yılda İran’ın %80’inin susuz kalacağını, çevre sorunlarının en büyük çıkmazının susuzluk olduğunu açıkladı. Devletin çevre sorunları için ayırdığı 420 milyar tümenin (108 milyon dolar), Serbest Ticaret Bölgeleri için ayrılan bütçeden daha az olduğundan yakınan İsa Kalanteri, kısıtlı bütçeyle İran’da su ve çevre sorunlarının halledilemeyeceğini dile getirdi.

İsa Kalanteri, İran’ın altıncı kalkınma planında tarımın geliştirilmesinin programlandığını ve bunun gerçekleştirilmesi için 35 milyar m3 fazladan suya ihtiyaç duyulduğunu, halbuki şu anda bile İran’ının 50 milyar m3 su ihtiyacının olduğunu belirtti. Ayrıca İran’da var olan durumun devam etmesi halinde gelecek 20 yılda tarım alanlarının %80’inin çölleşerek kullanılamaz hale geleceğini sözlerine ekledi.

Suyun %90’nın tarımda kullanıldığı İran’da Altıncı Kalkınma Planında tarımın geliştirilmesinin programa alınması çevreci aktivistlerin endişelerini artırdı ve İran basını tarafından da “İran’da Su mu? Tarım mı?” tartışması gündeme getirildi.

“Abçi” Sinema Filmi Amerika’da Birinci Oldu

İranlı yönetmen Mercan Eşrefizade’nin yönetmenliğini üstlendiği “Abçi” sinema filmi, Amerika’da 17-26 Ağustos 2017 tarihleri arasında düzenlenen 13. Uluslararası Action on Film Festivalinde en iyi film ödülünü aldı. Ayrıca bu filmin oyuncusu Gülab Adine de en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü. Bu filmle iki ödül daha alan Gülab Adine, daha önce Pekin ve Brooklyn Film Festivallerinde de ödül almıştı.

Yapımcılığını Muhammed Hüseyin Kasımi’nin üstlendiği “Abçi” filmi, Mercan Eşrefizade’nin yönetmenliğini yaptığı ilk filmdir. Bu filmde Gülab Adine, Pantea Penahiha, Hamid Azereng, Ma’sume Kasımi, Şirin Yezdan Bahş, Babek Hamidiyan gibi İranlı sinema sanatçıları da rol aldılar.

Tahran’da Günde 1,5 Ton Uyuşturucu Tüketiliyor

Tahran Eyaleti Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Konseyi Sekreteri Muhammed Ali Esedi, yaptığı açıklamada, en son elde edilen bilgilere göre İran’da 2.800.000 civarında uyuşturucu bağımlısı bulunduğunu, bunun 560 bin ila 840 binin Tahran’da yaşadığını söyledi.

Muhammed Ali Esedi, “Tahran’da tüketilen uyuşturucu miktarı net olarak bilinmiyor, her bağımlının günlük 1 veya 2 gram uyuşturucu kullandığını varsayarsak, Tahran’da günde yaklaşık 1 ila 1,5 ton arasında uyuşturucu tüketildiği söylenebilir”, dedi.

Kimliksiz Öğrencilere Eğitim Destek Kartı

İran Eğitim-Öğretim Bakanlığı İlköğretim Yardımcısı Rıdvan Hekimzadeh, kimlikleri bulunmaması sebebiyle okullara kayıt yaptıramayan çocuklarla ilgili olarak açıklamada bulundu. Açıklamada İran’da ne kadar kimliksiz çocuk bulunduğunun tam sayısının bilinmediğini, kimlik kaydı olmayan çocukların valiliklerden alacakları “Eğitim Destek Kartı” ile okullara kayıt yaptırabileceklerini duyurdu.

Plasco’nun İş Adamları Türkiye’de Seyyar Satıcılık Yapıyor

Geçtiğimiz ocak ayında büyük bir yangınla yerle bir olan ve günlerce İran’da gündem oluşturan 17 katlı Plasco İş Merkezi ile ilgili tartışmalar hala devam ediyor.

Plasco İş Merkezinin yanıp yıkılmasından 9 ay sonra 29.08.2017 tarihinde İran meclisinde Plasco’daki işyeri sahipleri ile görüşülüp nelerin yapılması gerektiği konusu gündeme geldiğinde, milletvekillerinden birisi konun görüşülmesinde geç kalındığını ima ederek Plasco’daki iş adamlarının birçoğunun şu anda Türkiye’de seyyar satıcılık yaptığını dile getirdi.

Azad Üniversitesinde Tatil Günü Değişti

Azad-i İslami Üniversitesi Rektörü Ferhad Rehber, üniversitenin tüm birimlerine gönderdiği bir genelgeyle 23.08.2017 tarihli ve 222 sayılı üniversite yönetim kurulu toplantısında alınan karara göre idari işlerin daha verimli yapılması, öğrencilere sosyal imkanların daha iyi sunulması ve benzeri iyileştirmelerin uygulanması için üniversitenin tüm birimlerinde hafta sonu tatilinin Perşembe-Cuma günleri yerine Cuma-Cumartesi günleri yapılmasına karar verildiğini duyurdu.