İran’ın Hücumbotu Filosunu Güçlendirmesi ve Sağladığı Caydırıcılık

İran’ın Hücumbotu Filosunu Güçlendirmesi ve Sağladığı Caydırıcılık
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

Durum Özeti

  • İran’ın güneyinde bulunan liman kenti Bender Abbas’ta 28 Mayıs Perşembe günü düzenlenen bir törenle 112 hücumbotu Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.
     
  • İran’ın Tesnim Haber Ajansı‘na göre yeni gemiler Zülfikar sınıfı füze hücumbotlar ile Haydar ve Miad sınıfı sürat teknelerinden oluşmaktadır.
     
  • Bender Abbas’taki törene katılan DMO Başkomutanı Tümgeneral Hüseyin Selami “Stratejimiz savunma, taktiklerimiz ise taarruz odaklı.” ifadelerini kullanarak törene katılanlara şu şekilde seslendi: “Düşmana boyun eğmeyeceğiz. Geri adım atmayacağız. Savunma, bizim savaş mantığımızın temelidir ancak bu, düşmana karşı pasif kalma anlamına gelmez. Savaş meydanında da gösterdiğimiz gibi harekâtlarımız ve taktiklerimiz taarruz odaklıdır.”
     

25 km menzilli iki Kevser seyir füzesi fırlatma kapasitesine sahip olan Zülfikar, taarruz birimlerinin ihtiyaçlarına göre 12,7/23 mm otomatik silah ve 107/122 mm roketatarla donatılabilir. Zülfikar 30 km menziline sahip arama radarıyla yüzeydeki hedefleri tespit edebilir.
 

Bağlam

  • ABD ve Suudi Arabistan askerleri 24-30 Mayıs tarihleri arasında Keran ve Kureyn adalarında yeni bir askerî tatbikat yürüttüler. Bu tatbikat, 21 Mayıs 2020 tarihinde Amerikan Hava Kuvvetlerine ait ve Müşterek Kuvvet Hava Unsur Komutanı emrindeki Lockheed AC-130W taarruz uçağının katılımıyla gerçekleşen ve hücumbotlara karşı koyma senaryoları üzerine kurgulanan tatbikatın ardından yapıldı. Hatırlanırsa Lockheed AC-130W taarruz uçağı Çöl Kalkanı ve Çöl Fırtınası harekâtları sırasında Irak ordusunun zırhlı araçlarını imha etme noktasında yüksek bir performans sergilemişti.
     


 

  • DMO Siyasi Büro Komutanı Tuğgeneral Yedullah Cevani 25 Mayıs Pazartesi günü yaptığı açıklamada tatbikatların İran’ı korkutmayacağını söyleyerek Basra Körfezi’ndeki Amerikan askerî tatbikatlarını ciddiye almadıklarının altını çizdi. Cevani “Amerikalılar, Körfez güvenliğini sağlamak ve müttefiklerine destek amacıyla yaptıklarını iddia etseler de bu tatbikatlar, bölgedeki askerî varlığını sürdürmeyi ve pekiştirmeyi amaçlamaktadır.” dedi. Bölgedeki milletlerin “uyanmaya başladığını” ileri süren Cevani, “direniş cephesi”nin İslam Cumhuriyeti’ni destekleyeceğini sözlerine ekledi.
     
  • Başkan Trump 22 Nisan tarihinde paylaştığı bir Twitter mesajında “Denizde gemilerimizin taciz edilmesi durumunda, Birleşik Devletler Deniz Kuvvetlerine bütün İran gambotlarını vurup imha etmeleri talimatını verdim. “ dedi.
     
  • Ayrıca DMO’nun hücumbotu tanıtım töreni, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun; Rus, Çin ve Avrupalı şirketlerin İran’ın nükleer tesislerinde çalışmalarına müsaade eden yaptırım muafiyetinin sona erdiğini duyurmasından bir gün sonra gerçekleşti.
     

Askerî Değerlendirme

  • İran geçtiğimiz yıllarda donanma kabiliyetlerini artırmak amacıyla daha modern sürat tekneleri geliştirmeye çalışmıştır. Her biri füze lançeri taşıyan 112 hücumbotunun envantere katılmasıyla DMO artık savaş gemileri için bile kritik tehdit teşkil edebilecek büyük çaplı sürü saldırılarını daha etkin biçimde yürütür hâle geldi.
     
  • Bu hücumbotları, Amerikan deniz unsurlarına yönelik sürpriz saldırı düzenlemesi ve “ilk vuruş” avantajını kullanmasına imkân yaratarak İran’ın denizde gerilla taktiklerini uygulamasını sağlayacaktır. İran, Amerikan karşı saldırısında sürat teknesi filolarını kaybetmeyi göze alırsa düzenleyeceği sürpriz bir sürü taarruzuyla Amerikan savaş gemilerine büyük zayiatlar verdirebilir.
     
  • Amerikan Deniz Kuvvetlerine ait gemilerin sürü taarruzu yürüten bu teknelere karşı sahip olduğu en etkin silah Apache helikopteridir. Küçük toplarla donatılmış Apache helikopterleri seri biçimde ateş etme ve düşmanla arasında bir emniyet mesafesi tesis ederek çatışmaya girme kabiliyetine sahiptir. Ancak botların tahribat yaratacak mesafeye yaklaşmasını engelleyecek olan helikopterlerin angajman kabiliyetleri, hücumbotlarının sayısı arttıkça sınırlanacaktır.
     
  • İran’ın sürat tekneleriyle tesis ettiği caydırıcılık, Süleymani Suikastı’nın ertesinde gerilim tırmanırken dahi ABD’yi uçak gemilerini Basra Körfezi dışında tutmasını gerektirecek kadar büyük bir tehdit teşkil etmiştir.
     
  • Körfez kıyısı Arap ülkelerindeki ABD hava üslerinin kullanılması durumunda bu ülkeler, İran’ın füze saldırısıyla karşı karşıya kalacağı için Körfez devletleri geniş çaplı bir çatışma durumunda muhtemelen ABD’nin bu üsleri kullanmasına izin vermeyecektir. Bu durumda ABD, uçak gemilerini devreye sokmak istese dahi bu gemileri İran sahilinden iki yüz mil açıkta tutmak zorunda kalacağından ABD bu kartını da kullanamayacak ve böylece askerî seçenekleri sınırlanacaktır.