TOPLUM / KÜLTÜR

Ambargoların Kıskacında İran’ın İlaç Sektörü
İthalata getirilen sınırlama, yerli ilaçların muadil ithal ilaçlara nispeten kalitesiz oluşu ve ambargolar sebebiyle ilaç alımında yaşanan sorunlar kaçak ve sahte ilaç piyasasının oluşmasına zemin hazırlıyor.

İranlı Kadınlar Motosiklet Ehliyeti Alabilecek mi?
İran’da kadınların bisiklet ve motosiklete binmesinin önünde doğrudan kanuni ve şerî bir engel bulunmasa da bu konuda kısıtlamalara gidildiği görülmektedir.
-
İran’da Akademinin Kronik Sorunu: Etik İhlali
Birçok üst düzey bürokratın yanı sıra önde gelen üniversitelerdeki akademisyenlerin de intihal iddiasıyla karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde bu sorunun üzerine gitmek zordur.
-
Tahranpars Hadisesi ve İran’da Zorunlu Örtünme Tartışmaları
Son yıllarda zorunlu örtünme ve kamusal özgürlüklere ilişkin itirazlar İranlı kadınlar tarafından daha yüksek sesle dillendirilse de bu meselenin İran gündemini kısa ve orta vadede meşgul edeceği görülmektedir.
-
Amerikan Ambargolarının İran’da Yayıncılık Sektörüne Etkisi
2018 yılında yürürlüğe giren son ambargoların daha önceki Amerikan ambargolarına nazaran İran yayıncılık sektörünü daha fazla etkilediği ortadadır.
-
İran’da İlkokula Başlangıçta Farsça Yeterlik Sınavı
İran’da çok dillilik kamusal alana yansısa da eğitim sistemi tek dilli olacak şekilde yapılandırılmıştır.
-
İran Ermenileri Türkiye-İran İlişkilerinde Ne Kadar Etkili?
İran, Ermenistan’ı Azerbaycan’a baskı uygulayabilmek için bir müttefik olarak görmekte, Ermenistan ise İran’ı içinde bulunduğu izolasyondan kurtulmak için adeta tek çare olarak değerlendirmektedir.
-
İran’da Öğrenci Hareketi Ne Kadar Güçlü?
1979 Devrimi ve sonraki yıllarda öğrenci faaliyetlerinin hız kazanmasıyla bu faaliyetleri bastırmak için yeni yöntemler devreye sokulmuştur.
-
Modern İran Araştırmalarının Mimarlarından Dr. İhsan Yarşatır
Yarşatır öncesi Batı’da İraniyat çalışmaları klasik oryantalist bakış açısıyla ele alınırken onun 50 yılı kapsayan araştırmaları bu disiplinin sağlam bilimsel temellere oturmasını sağlamıştır.
-
Fars Dili ve Kültürüne Asırlık Hizmet: Muhammed Debir Siyaki
Fars Edebiyatı araştırmalarının duayenlerinden yazar, şair ve sözlükçü Muhammed Debir Siyaki 8 Ekim 2018 Pazartesi günü 99 yaşında memleketi Kazvin’de hayata veda etti.