TOPLUM / KÜLTÜR

Bir Hesaplaşma Arenası Olarak Televizyon Dizisi: Gandu
İran Devleti’ne ait bir televizyon kanalında yayımlanan dizide, mevcut hükûmete açıkça ülkeyi casusların cirit attığı bir yere çevirdikleri suçlamasının yöneltilmesi dikkatleri çekmektedir.

İran’ın Arnavutluk’taki Kültürel Faaliyetleri
İran’ın Arnavutluk’taki kültürel yatırımlarının en büyük başarısının tarikatlarını Şiiliğin bir kolu olarak sunmaya başlayan Bektaşi tarikat liderleri arasında olduğu gözlemlenmektedir.
-
Toplumsal Bir Sorun Olarak İran’da Azalan Nüfus
Hâlihazırda İran’da %1’in altına düşen nüfus artış oranının aynı şekilde devam etmesi durumunda, İran’ın 20 yıl kadar sonra dünyanın yaşlı ülkelerinden birine dönüşeceği tahmin edilmektedir.
-
Kosova’da İran’ın ve Şiiliğin Varlığı
Ayetullah Humeyni’nin Şiilik yorumu ve İslamcı ideolojisi, başlangıçta Kosovalıların dikkatini çekmiş olsa da bugünlerde Kosova’da gözle görünür bir Şia etkisi bulunmamaktadır.
-
Sistan ve Beluçistan’daki Olaylar ve DMO’nun Planı
İran’ın Çabahar Limanına yönelik planları da dikkate alındığında önümüzdeki süreçte Sistan ve Beluçistan’daki gelişmelerin daha önemli boyutlar kazanacağı söylenebilir.
-
Şide Lalemi’nin İntiharı ve İranlı Gazetecilerin Yaşam Mücadelesi
Mevcut koşullarda basın mensuplarının en önemli kaygısı, mesleki faaliyetten ziyade maddi ve manevi olarak yaşam mücadelesi olmuştur.
-
Modern İran’ın Mimarlarından Muhammed Ali Furuği
Kaçarların son döneminden II. Pehlevi Dönemi’ne kadar İran siyasetinde bulunan Muhammed Ali Furuği, modern İran’ın inşasında merkezî role sahip önemli aydınlardan biridir.
-
Kiyai Sinemasında Öteki ya da Rakip Türk
Kiyai sineması, stereotipler üzerine kurulu anlatısıyla derinleşme vaadi taşımazken fona yerleştirilen unsurlarla seyircisine metaforik bir alan açar.
-
İran’da Artan Çocuk İntiharları
Sosyoekonomik sorunlar, İran toplumunu kötü etkilese de çocuklarda intihar sebebi olarak ön plana çıkmaya başlaması, durumun kritik boyutlara ulaştığının işareti olarak görülebilir.
-
İran Türklerinde Babek ve Babek’i Anma Törenleri
Babek’i Anma Törenleri’nin başladığı 1999 yılından önce de İran Türklerinin bireysel veya grup olarak ziyaret ettikleri yerlerden olan Babek Kalesi, günümüzde İran Türkleri arasında bir hafıza mekânı niteliğindedir.