Hizbullah-İran ilişkileri her ne kadar salt “raison d’État (Ulusal Çıkar)” temelli bir ilişki olsa da “Direniş Ekseni” kavramıyla, üstün bir amaca hizmet eden “kutsal ittifakın” bir parçası gibi manevi değerler ve söylemler üzerinden tanımlanmaktadır.

Ekim 2007’de başlayan İran-FATF ilişkisi dalgalı bir süreçten geçmiş 21 Şubat 2020 tarihinde gri listede yer alan ülkenin kara listeye alınmasıyla durumlar bir hayli çıkmaza girmeye başlamıştır.

İran, Gregoryen Ermenilerin en önemli haç mekânlarından biri olan Tatyos Kilisesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Ermeniler için önemli bir ülke konumundadır.

Bakü yönetimi Azerbaycan-Türkiye-İran ve Azerbaycan-Rusya-İran ekseninde üçlü bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi açısından kilit öneme sahiptir.

İran, finansal transfer ile ilgili yaptırımların etkilerini azaltmak için gerek kendi kripto paralarını çıkarmaya ve gerekse de uluslararası alanda var olan kripto paraları kullanmaya yönelik adımlar atmıştır.

İran’ın Sistan-Beluçistan bölgesinde yaşayan Beluç halkı, bulunduğu coğrafyada istisnai bir kimlik formunu temsil etmektedir.

Urmiye Gölü’nde yaşanan çarpıcı değişim İran’ın baş etmesi gereken bir başka çevre ve su sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 tedarik etmesi nedeniyle ABD’nin CAATSA kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulama olasılığı bu günlerde gündemin en önemli maddesidir.

Son veriler İran’da günlük basılan gazetelerin yaklaşık %40-50’sinin geri döndüğünü ortaya koymuştur.

İslami Azad Üniversitesi, İran’ın eğitim alanında oynadığı önemli rolün yanı sıra siyasal ve toplumsal yaşamındaki dönüşümlerde de etkili olmuştur.

1397 yılının başlarında Nükleer Anlaşma ile ilgili belirsizlik giderek artmış ve bu belirsizliklerin İran ekonomisine olumsuz etkilerinin ilk sinyalleri gelmeye başlamıştır.

Karşılıklı ekonomik çıkarların yanı sıra Gürcistan’ın perspektifinden İran, bölgede pragmatik bir ortak ve Rusya’nın jeopolitik eylemlerine karşı denge aktörü olarak görülmektedir.