Haftalık Basın Özeti 24 Şubat-2 Mart 2018

Haftalık Basın Özeti 24 Şubat-2 Mart 2018
Haftalık Basın Özeti 24 Şubat-2 Mart 2018 (5-11 İsfend 1396)
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

İnternet Suçlarının Oranları

İran Polis Teşkilatı Başkanı Kemal Hadiyan 25 Şubat Pazar günü yaptığı açıklamada internet suçlarının %46'sının Telegram %20'sinin Instagram diğerlerinin ise ülkede aktif 930 binden fazla site ve diğer sosyal medya ağlarında meydana geldiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı’ndan Uyarı

Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri yaptığı açıklamada Nimetullahi tarikatının Gonâbâdî kolu mensupları arasında yaşanan son gelişmelere işaret ederek silahlı kuvvetlerin benzer olayların yaşanmasına izin vermeyeceğini söyledi. Bakıri, vatandaşların güvenliğini tehlikeye atan her olayla kararlılıkla mücadele edeceklerini vurguladı.

Ruhani’den İslami Bilim Eleştirisi

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 24 Şubat Cumartesi günü 33. Harezmi Festivali’nde yaptığı konuşmada İran’da bilimin İslamileştirilmeye çalışılmasının başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Birilerinin fizik, kimya, matematik vb. bilimleri İslamileştirmek için çok uğraştığını ancak başaramadıklarını belirten Ruhani, bu düşüncenin doğru olmadığını vurguladı. Bu doğrultuda çok para harcandığına işaret eden Ruhani “Fizik, kimya, mühendislik İslamileşse ne olur? Bir arabanın torpidosuna Kuran koyarak mı o arabayı İslamileştireceksiniz? Bilim böyle bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Ruhani: Akademisyenlerden Şüphe Etmek Doğru Değil

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 24 Şubat Cumartesi günü 33. Harezmi Bilim Festivali’nde yaptığı konuşmasının devamında bilimin çeşitli alanlarında dünya ile etkileşim ve işbirliği içerisinde olması gerektiğini söyledi. Ruhani, “Her zaman araştırmacılar, akademisyenler ve gençlerden şüphe etmeliyiz” yönünde ifadelerin doğru olmadığının altını çizdi. Ruhani’nin bu açıklamalarının, 24 Ocak Çarşamba günü “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan ve iki hafta sonra cezaevinde “intihar ettiği” söylenen ve çevre sorunlarıyla ilgilenen İmam Sadık Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Dr. Kavus Seyyid İmami olayına ilişkin olduğu düşünülmektedir. Yargı Sözcüsü Muhsin Ejei ise 25 Şubat Pazar günü yaptığı konuşmada Hürmüzgan’da çevresel faaliyetlerde bulunan üç kişinin “casusluk” suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Ruhani’nin İslamî Bilim Eleştirisine Tepkiler

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 24 Şubat Cumartesi günü 33. Harezmi Bilim Festivali’nde yaptığı açıklamalar bazı tepkilere neden oldu. Devrim Rehberi Ali Hamenei’nin Uluslararası İlişkiler Danışmanı ve İslami Azad Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Ekber Velayeti, Ruhani’nin açıklamalarına “Bazıları İslami tıp ve mühendisliğimiz olmadığını söylüyor ancak kimya, tıp ve mühendislik gibi dallar İslami ve gayri İslami diye ikiye ayrılıyor. Çünkü dünya görüşü onun İslami veya maddi olmasına sebep olur” şeklinde tepki gösterdi. Yargı Başkanı Sadık Laricani ise Ruhani’nin “İran’da bilimin İslamileştirilmeye çalışılması başarısızlıkla sonuçlandı” açıklamalarını “yersiz” ve “çirkin gerekçelendirme” olarak değerlendirdi.

Hatemi’ye Yine Engel

İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin 24 Şubat Cumartesi günü Milli Kütüphane’nin açılışının 80. yıldönümü törenine katılmak için evden çıkmasına güvenlik güçlerinin izin vermediği bilgisi aktarıldı. Hatemi[1], uzun yıllardır bu tarz engellemelere maruz kalmaktadır.

“Yargı Ahmedinejad’la Mücadele Şartlarını Oluşturmaya Çalışıyor”

Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi ve Eski Meclis Başkanvekili olan muhafazakâr Muhammed Rıza Bahüner, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın son zamanlarda yaptığı eleştirileri değerlendirdi. Ahmedinejad’ın başlangıçta bazı kurumları hedef aldığını ancak şu an rejimin tamamını eleştirdiğine işaret eden Bahüner, yargı makamlarının Ahmedinejad’ın yargı sürecini başlatmak için hazırlıkları olduğunu söylediklerini belirtti. Ahmedinejad’ın yeterince suça bulaştığına dikkat çeken Bahüner, yargı sürecinin şartlarının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Anti Tank Füze Projesi Tanıtıldı

Devrim Muhafızları Kara Kuvvetlerine ait helikopter birlikleri 28 Şubat Çarşamba günü yeni Tamirat ve Eğitim Merkezi’nin açılışında “Azerahş” anti tank füze projesini tanıttı. Yaklaşık 70 kg olan “Azerahş” füzesi 10 kilometrelik hedefleri vurabilme kapasitesine sahiptir. Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhammed Ali Caferi, Kara Kuvvetleri ve bazı Silahlı Kuvvetler komutanlarıyla bu projeyi ziyaret etti.

Sınırlardaki Mağazalar Kepenk İndirdi

İran’ın yaklaşık yirmi gün önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile sınırlarını kapatma kararı almasından sonra bazı şehirlerde kepenk indirme grevi başladı. İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde bulunan Piranşehr, Serdeşt ile Kürdistan eyaletinde bulunan Bane şehrinde esnaflar 24 Şubat Cumartesi gününden bu yana hükümetin kararını protesto etmek için dükkanlarını açmıyorlar. Bazı kaynaklara göre sınırları kapatma girişiminden bu yana Kürdistan eyaletinin Uraman Takht, Servabad ve Merivan şehirlerinde kepenkler kapalıdır. Bazı kaynaklar sınırların kapatılmasının bu bölgede hamallık yapan birçok insanın yaşamını doğrudan etkilediğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Zarif’in Sırbistan Ziyareti

Balkan ülkeleri turu çerçevesinde 27 Şubat Salı günü Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Aleksander Voçiç ile görüştü. Zarif ve Voçiç görüşmede ikili ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda derinleşmesi ve gelişmesine vurgu yaptılar. Voçiç Sırbistan Cumhurbaşkanı olarak İran ile işbirliğine ve ilişkileri tüm alanlarda geliştirmeye hazır olduğunu ve Sırbistan’ın bu konuda bir sınırlamasının olmadığını kaydetti. Daha sonra Zarif, Sırbistan hükümetinin 3 bakanı, bu ülkenin Ticaret Odası Başkanı ve iki ülkenin 70 büyük şirketinin yer aldığı Belgrad'da düzenlenen İran ve Sırbistan arasındaki ortak ticari toplantıya katıldı. Sonrasında Zarif ve Sırbistan Başbakanı Anna Brnabić ikili toplantı düzenlediler ve ikili ilişkileri genişletme yönündeki aldıkları kararları dile getirdiler. Kosova konusu, uluslararası toplumdaki iki ülke arasındaki işbirliği, ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi ve parlamentolar, askeri, bilimsel, kültürel, akademik değişim programları, tarım ve ileri teknolojilerin genişlemesine yönelik hazırlıklar, konuşulan başlıca konular arasında yer aldı. İki taraf bazı uluslararası ve bölgesel konularda istişarelerde bulundu. Ardından Zarif ve Sırbistan Parlamentosu Başkanı Maja Gojkoviç bir araya gelerek İran ve Sırbistan arasında daha yakın ilişkiler kurulması çağrısında bulundu.

Zarif’in Bulgaristan Ziyareti

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Balkanlar ve Doğu Avrupa turunun ikinci etabında 28 Şubat Çarşamba günü Bulgaristan’ı ziyaret etti. Zarif ve heyeti bir günlük ziyaretleri sırasında Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Başbakan Boyko Borisov ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ile ayrı görüşmeler yaptı. Ayrıca Bulgaristan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Başkanı Dimitar Glavchev ve Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Asen Vasilev ile görüşmelerde bulunuldu. Yayımlanan bildiride, İran’ın Nükleer Kapsamlı Eylem Planı düzenlemelerinin ve İran'ın taahhütlerin yerine getirilmesinin AB'nin Tahran ile olan ilişkilerinin geliştirilmesi için yeni fırsatlar yaratması ve geleneksel olarak Bulgaristan ile İran arasındaki iyi bağlar üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi.  Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov’la bir araya gelen Zarif, görüşmede İran ve Bulgaristan ekonomik ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi üzerine konuştular. Görüşmenin ana konusunu İran tırlarının Bulgaristan’a giriş sorunları, transit koridorları, turizm ve özel sektörü teşvik adına ortak bir sandığın oluşturulması ve ortak enerji komitelerinin kurulması oluşturdu.

Zarif’in Hırvatistan Ziyareti

İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Hırvatistan Çalışma ve Bireysel Emeklilik Bakanı Marko Paviç Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de görüşmelerde bulundu. 28 Şubat Çarşamba günü yapılan toplantıda, iki taraf enerji, yatırım, sanayi, teknik mesleki eğitim ve bankacılık alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğinin arttığına dikkat çekti. İran kafilesinin Hırvatistan'a yaptığı bir günlük gezi, ülkenin siyasi makamlarıyla karşılıklı işbirliğinin artırılmasına yönelik oldu.

Rusya, İran'ı Eleştiren BMGK Tasarısını Veto Etti

Rusya, İran'ın Birleşmiş Milletler'in (BM) Yemen'e yönelik silah ambargosunu ihlal etmesinden duyulan endişelerin ifade edildiği BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etti. İngiltere tarafından hazırlanan ve BMGK'de oylanan tasarıya Rusya'nın yanı sıra geçici üyelerden Bolivya da olumsuz oy verdi. Tasarı 11 ülkenin desteğini almasına rağmen daimî üye Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul edilmedi. Çin ve Kazakistan ise çekimser oy kullandı. BM yaptırım komitesi son raporunda İran'ın balistik füzeler, askeri teçhizat ve insansız hava aracı teknolojisi dahil olmak üzere İran silahlarının Yemen'deki Husi milislerin eline geçmesini önleyemediğini bildirmişti.

Kasımi: Suriye’de Ateşkesin Uygulanmasını Umuyoruz

26 Şubat Pazartesi günü haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap veren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran’ın BMGK’nın Suriye’deki ateşkes kararının bu ülkenin tüm bölgelerinde uygulanmasını umduğunu belirtti. Suriye meselesinde Türkiye ile sürekli temas halinde olduklarını aktaran Kasımi, Türkiye ile bazı konularda farklı düşündüklerini ancak bazı konularda da iki tarafın hemfikir olduğunu ve iki tarafın ortak çabalarının önemli olduğunu belirtti. BMGK tasarısı hakkında İngiltere’nin Yemen konusunda samimi olmadığını belirten Kasımi, Londra yönetiminin Yemen krizi konusunda saldırgan tarafı destekleyen bir kararname taslağı hazırladığını kaydetti.

İran Enerji Bakanı Ermenistan'a Gitti

İran Enerji Bakanı Rıza Ardakanian İran ve Ermenistan arasındaki 15. ortak ekonomik komisyon toplantısına katılmak üzere 27 Şubat Salı günü Erivan'a gitti. Komisyonun nihai belgesinin tamamlanması konusunda Erivan'da uzman düzeyinde toplantılar düzenlendi. Ortak komisyon toplantısı, ekonomik, ticari, ticari ve kültürel alanlardaki ikili projeleri tartışmayı amaçlıyor. Toplantının nihai belgesi 27 Şubat Salı günü Ardakanian ve Enerji Altyapı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ashot Manukyan tarafından imzalandı. Enerji Bakanlığı Halkla İlişkiler Genel Müdürü Sedigheh Babran, "Ekonomi alanında iki, gümrük işbirliği alanında ve spor alanında birer belge imzalandı." dedi.

İran Hava Kuvvetleri Komutanı Pakistan’ı Ziyaret Etti

Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Şahsafi tarafından yapılan ziyaret, Pakistanlı mevkidaşı Hava Komutanı Sohail Aman'ın davetiyle gerçekleşti. İranlı komutan üst düzey Pakistanlı askeri yetkililerle görüştü. İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Beluçistan eyaletindeki güvenlik güçlerine yönelik Pakistan merkezli saldırı yapan teröristlerin sıkça yaptığı saldırılar iki komşu arasında gerginlik kaynağı olmuştu. İranlı yetkililer başlangıçta İslamabad'ın ortak sınırlar üzerindeki kötü kontrolünü eleştirdiler ancak son aylarda güçlenen sınır güvenliği konusunda memnun olduklarını da dile getirdiler.

İran’da Malların ABD Doları ile Sipariş Edilmesi Yasaklandı

İran Merkez Bankası'ndan tarafından yapılan açıklamaya göre İran içinde malların ABD doları cinsinden fiyatlanması ve satın alınması yasaklandı. İran Merkez Bankası şubat ayında Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığına konu ile ilgili adım atması için talepte bulundu. Nitekim bir ülkede yabancı paranın ticari hayatta kullanımı ve ayrıca yabancı para birimi cinsinden bankalarda hesap açılabilmesi para politikasını yöneten merkez bankalarının işini zorlaştıran bir durum. İran Merkez Bankası'nın bu talebi üzerine Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığına bu konuda harekete geçerek bazı tedbirler aldı. Merkez Bankası tarafından “Kapsamlı Ticaret Sistemi” olarak isimlendirilen bu talebi üzerine 28 Şubat 2018’den itibaren İran’da "ABD doları" ile kayıtlama yapılması yasaklandı. Ancak bazı özel durumlar için buna birtakım istisnalar getirildi.

İran’da Su Tüketimi Arttı

İran’da su sorunu giderek öne çıkan bir başlık. Konu ile ilgili sık sık haberler yapılıyor. İran Enerji Bakan Yardımcısı Sattar Mahmudi son 10 yılda İran’da tüketilen su miktarının yıllık olarak 15 milyar metreküp arttığını söyledi. Bundan on yıl önce ülkede yıllık su tüketimi ortalama olarak 80 milyar metreküp iken bugün bunun 95 milyar metreküpe çıktığı belirtildi.

İran’ın Asya’ya Petrol İhracatı Arttı

İran’dan Asya’ya yapılan petrol ihracatı bu sene ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3’lük artış gösterdi. Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore, geçen ay İran'dan günlük 1,70 milyon varil petrol ithali gerçekleştirdi. Geçtiğimiz Ekim ayından itibaren petrol ihracatının en hızlı arttığı ülkeler Asya ülkeleri. Çin'in ocak ayında İran'dan yaptığı petrol ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre %85,9 arrtı.

Gonabadiler Mason mu?

İran Devrim Arşiv Merkezi, Gonabadi tarikatının masonlarla irtibatının olduğuna dair bir belge yayımladı. 2 Mayıs 1965 tarihli bu belge, devrim öncesi İran İstihbaratı SAVAK’ın Horasan’daki merkezi tarafından hazırlanmıştır. Belgede Salih Alişah Gonabadi’ye bağlı tarikat üyelerinin “Horasan Mason Teşkilatı” ile irtibatlarının olduğu belirtilmektedir.

İran’da Cuma Namazı Vaazında Kadın Vaize

İran tarihinde ilk kez bir kadın cuma namazı vaazında konuşma yaptı. Isfahan eyaletine bağlı Kaşan ilçesinin Meşhed-i Erdahal kasabasında 1978 Kaşan doğumlu sinema sanatçısı Elham Çerhende’nin 23 Şubat günü cuma namazı hutbesinden önce vaaz yaptığına dair resmi yayımlandı.

İran’ın Çevre Sorunlarını Dikkate Almadan Kalkınması İmkânsız

İran'ın güneydoğusu ve Pakistan'ın güneybatısında bir kıyı bölgesi olan Mekran Sahasında Yatırım Fırsatları ve Sürdürülebilir Kalkınma konulu İkinci Uluslararası Konferansa katılan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, İran’ın çevre sorunlarını dikkate almadan kalkınmasının imkânsız olduğunu söyledi.

İran Toplumunu Bekleyen Belirsiz Gelecek: Göç

İran’da son zamanlarda halkın göç düşüncelerinin arttığı belirtilmekte. Ekonomist ve aynı zamanda İran Yol ve Şehir Bakanı Danışmanı Hüseyin Abdeh, Kanada ve Avustralya’ya göç etmek için 1,5 milyon İranlı vatandaşın sırada beklediğini ve bu rakamın diğer göç olayları ile kıyaslandığında düşündürücü olduğunu belirtti. Kanada ve Avustralya’ya göç sırasında olan İranlı vatandaşların sayısı İran’dan son 40 yılda göç edenlerin sayısının %25’ini oluşturmaktadır. Ayrıca Kanada ve Avustralya ülkelerinin istatistiklerine bakıldığında Kanada’ya 2015-16 yıllarında 320 bin İranlı göç ederken, 2014-15 yılları arasında Avustralya’ya 180 binden fazla İran vatandaşı göç etmiştir. Fakat iki ülkenin istatistiklerinin toplamı bile bu ülkelere göç etmek için sırada bekleyen İran vatandaşlarının sayısına yetişmediği görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre İran’da göç dalgalarının 1979 İran Devriminden sonra başladığı ve bazı tarihsel dönemlerde hız kazandığı açıklanırken bazı siyasi analistler İranlıların göç dönemlerini dört döneme ayırmaktadırlar. Birinci göç dönemini devrimin eşiğindeki Pehlevi dönemi aristokratları oluşturmaktadır. İkinci göç dönemini 1980’li yılların siyaset ve ideolojisinden kaçanlardan, üçüncü göç dönemini 1990’lı yıllarda daha iyi yaşamak umuduyla göç edenlerden ve dördüncü göç dönemi olarak 2009 olaylarından sonra İran’dan ayrılmaya çalışan insanlardan oluşmaktadır.

Tahran’daki Hava Kirliliğinin Sebepleri Eski Otobüsler

Tahran Kent Konseyi Üyesi Şehrbanu Amani, 2011 yılında yapılan araştırmalar sonucunda Tahran Belediyesinin eski model otobüslerinin partikül madde salgılamasından dolayı Tahran’daki hava kirliliğinde %12 payının olduğunu belirtti. Ayrıca dizel otobüslerin elektrikli otobüsler ile değiştirilmemesinin de emisyon ölçümlerinin artmasına sebep olduğunu açıkladı. Şehrbanu Amani, Tahran trafiğinde bulunan kamyonların %40’ının, otobüslerin de %50’sinin eski model olduğunu ve 2,5 mikronun altında bulunan partikül maddelerinin %80’inin otobüs ve kamyonlardan kaynaklandığını belirtmektedir.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsa Kelanteri de Tahran’daki hava kirliliği ilgili yaptığı açıklamalarında Tahran’da bulunan eski model otomobillerin yakıtlarının tam yanmamasının Tahran’da meydana gelen hava kirliliğinin %70’ini oluşturduğunu ve 2017 yılında hava kirliliği sebebiyle Tahran’da defalarca okulların tatil edildiğini söyledi. Dünya Bankası istatistiklerine göre İran’da hava kirliliği sebebiyle ölenlerin sayısının son 25 yılda %120 arttığı görülmektedir.

İran’da İşsizlik Oranları

İran İstatistik Merkezi’nin verilerine göre 2017 yılı sonbaharında İran’da 10 yaş ve üzeri nüfusun %11,9’nun işsiz olduğu açıklandı.

İran’da erkek nüfusun %64’ü ve kadın nüfusun da %16’sı olmak üzere yaklaşık 26,5 milyon kişi ekonomiye katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte İran’da işsizlik oranlarının kadınlarda erkek nüfusuna göre daha fazla olduğu görülmektedir. Erkek nüfusun %10’unun işsiz olduğu belirtilirken kadınlarda ise işsizlik oranı %19 olarak gösterilmektedir. Şehirlerdeki işsizlik oranları %13,2 ile kırsal kesimlerdeki %8,1 olan işsizlik oranlarına göre daha fazladır. İran İstatistik Kurumu tarafından 2016 yılında yaklaşık 40 milyon kişinin çeşitli nedenlerden dolayı Gayri Safi Yurtiçi Hasılasında yer almadığı belirtilmektedir. Bu oranların da İran nüfusunun nerdeyse yarısına eşit olduğu görülmektedir. Ayrıca yaklaşık 20 milyon kişinin de kişisel veya ailevi nedenler dolayısıyla çalışmakta isteksiz davrandığı açıklanmaktadır.

İran’da Su Diplomasisi Konferansı

Tahran Harezmi Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Su Diplomasisi ve Batı Afrika Hidropolitik Olanakları Ulusal Konferansında konuşan Devrim Rehberi Hamenei’nin askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi, su kıtlığı meselesinin ülkeler arasında krize dönüşebileceğini belirterek İran’ın bölgede 12 komşu ülke ile birlikte ortak su kaynaklarını paylaştığını ve bu durum gerginlik yaratabileceğini söyledi. İran halkının su tüketiminin fazla olduğunu ve eğer enerji tüketiminin denetlenmezse zor durumda kalınacağını söyleyen Yahya Rahim Safavi, bölge ülkeleri ile paylaşılan su kaynaklarına dikkat çekerek İran’a 7 nehrin sularının girdiğini, 41 nehrin sularının da İran’dan çıkarak komşu ülkelere aktığını ve bu konunun özenle ele alınmasını gerektiğini dile getirdi. Safavi son olarak bölgede su krizi çıkmaması için ve komşu ülkeler ile sorun yaşamamak için su diplomasisinin kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İran Milli Kütüphanesi'nin Kuruluşunun 80. Yıldönümü

İran Milli Kütüphane'nin kuruluşunun 80. yıldönümü töreni 26 Şubat Pazartesi günü kurumun olduğu yerde Cumhurbaşkanının Baş Danışmanı İshak Cihangiri, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve törenin icrasına başkanlık eden İspanya Milli Kütüphanesi Başkanı Gloria Perez-Salmeron'un katılımıyla gerçekleşti. İran Milli Kütüphane ve Arşivler Kurumu Başkanı Eşref Burucerdî törendeki konuşmasında özetle şunları söyledi: “Böylesi bir törenin icrası yalnızca bir kutlama değildir. Milli gelişmemiz ve daha iyi bir hayat için Milli Kütüphane'nin yeri ve rolü üzerine yenden düşünmek amaçlarımızdan biridir. İran toprağı yazılı kültürde uzun ve parlak bir geçmişe, bilgi birikiminde mükemmele doğru bir seyir halindedir ve mübalağasız İran'ın; bilginin üretimi, derlenmesi ve sunulması alanlarında en gelişmiş ülkelerden biri olarak ismi ortaya konabilir. İran'da kadim tarihi ve binlerce yıllık medeniyetiyle kitap ve kütüphanecilikte de kadim bir geçmişe sahiptir. 2500 yıl öncesinde Ahamenişler zamanında Taht-ı Cemşid'de (Persopolis) bir kütüphanenin var olmasından ve antik dünyanın en büyük kütüphanesi sayılan Cund-i Şapur Kütüphanesi'nin varlığı bu ülkede kitap ve kütüphanenin sahip olduğu yüksek mertebeyi göstermektedir. Milli kütüphaneler milletlerin bütün yazılı eserlerinin muhafazasıyla görevlidirler ve o milletin kültür vitrini sayılırlar. Bu yüzden milli kütüphaneler bir milletin hüviyetini ve fikrî mirasını koruyan kurumlardır. Milli hafızamız belgelerin ve yazılı eserlerin dijitalleşmesiyle bir değişim içerisindedir. Kütüphane içeriğinin çoğu şu an dijitalleşmiş haldedir. Biz de dijital verilerin toplanması yönünde adım atmaya çalışıyoruz” dedi. Törenin icrasına başkanlık eden İspanya Milli Kütüphanesi Başkanı Gloria Perez-Salmeron da konuşmasında inanıyorum ki dünyada bilgiye erişmek beşeriyetin her yapıtı için bir özgürlük meselesidir ve kütüphaneler herkes için bilgi vasıtasıyla demokrasiye ulaşma yolunun kapılarıdır, dedi. Cumhurbaşkanı Birinci Danışmanı İshak Cihangiri de törende bir konuşma yaptı.

Şiir Alanında Fecr Ödüllerini Kazananlar Açıklandı

12. Fecr Şiir Festivali'nin ödül sahipleri belli oldu. Festivalin farklı alanlardaki ödül sahipleri şunlardır:

Gençler ve Çocuk Eğitimi Alanında: Ekrem Kuşayî, "Du ta Sîb-i Şîrîn/İki Tatlı Elma” Kanun Yayınları ve "Kilit, Kilit Deste Kilit", Kanun Yayınları.

Şiir Alanında: Seyyid Muhammed Rastgu, "Der Pey-i Ân Aşinâ/ O Tanıdığın Ardından”, Ney Yayınları ve Muhammed Futûhî "Sed sal-e Aşk-i Mecâzî/ Sanal Aşkın Yüzyılı, Sohen Yayınları.

Büyük Şairler Alanında: Ruya Şah Hoseynzade, "Seda-yi Zeng Der Amed/ Zil Sesi Geliyor”, Nimaj Yayınları.

Şiir Yayımlayan Seçkin Yayınevi Alanında ise 12. Fecr Uluslararası Festivali'nin hakem heyetinin görüşüne göre Morvarid Yayınları, şiir yayımlama alanında seçkin yayınevi unvanını kazandı.

Refah Kamplarına Yaklaşık 5500 Bağımlı Kadının Kabulü

İran Devlet Refah Kurumu Bağımlılığı Önleyici Tedaviler ve Tedavilerin Geliştirilmesi Merkezi Yardımcısı Ferid Beratî Sede bu yılın ilk 6 ayında uyuşturucu bağımlı 5450 kadının Refah Kurumu'na ait kamplara kabul edildiğini belirtti. Bunun yanında günümüzde İran’da var olan bağımlılığı bırakma kamplarından 50 tanesinin yalnızca kadınlar için uzmanlık düzeyinde faaliyete başlayacağını söyledi. Ferid Beratî Sede, İran’da Refah Kurumu bünyesinde 1128 bağımlılıkla mücadele kampının faal durumda olduğu da sözlerine ekledi.

Belçikalı yetkiliden Sağlık İşbirliği Vurgusu

Flemisch Sağlık Bakanı Genel Sekreteri Karine Moykens, İran ve Belçika'nın sağlık alanında işbirliği için adımlar attığını ve iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin çok büyük olduğunu belirtti. Karine Moykens, 28 Şubat Çarşamba günü iki ülkenin sağlık sektörü temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantı sırasında yaptığı konuşmada, “Bugünkü toplantımız İran ve Belçika arasındaki işbirliğinin başlangıcı için önemli bir adımdı.” dedi. Moykens, yeni hastanelerin inşa edilmesi, araştırma ve tıbbi teknoloji merkezlerinin kurulması ve öğrenci değişim programları, iki ülkenin işbirliği yapabileceği alanlardan bazıları olduğunu belirtti. İran Sağlık Bakanı Seyyid Hasan Kazizade Haşimi 20 Şubat Salı gününden beri bir heyet ile birlikte Belçikalı ve Avrupa Birliği'ndeki yetkililerle görüşmek üzere Brüksel'de bulunmaktadır. 28 Şubat Çarşamba günü ise sağlık konulu bir konferansta İranlı ve Belçikalı firmalar arasında bilgi teknolojileri ve tıbbi ekipmanlarla ilgili anlaşmalar yapıldı.

İran, AB ile Gıda Güvenliği Konusunda Görüşme Yaptı

İran Sağlık Bakanı Hasan Kezizade Haşimi, 27 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, AB’li yetkililerle İran'daki gıda güvenliğini artırmayı ve Avrupa pazarına girmeyi kolaylaştırmanın yollarının görüşüldüğünü belirtti. İranlı bakan salı günkü toplantılarında AB’nin tarım ve kırsal kalkınma komisyonu üyesi Phil Hogan, AB Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyon Üyesi Vyteni Andriukaitis ve Belçikalı Sosyal İşler Bakanı ve Sağlık Bakanı Maggie Celine Louise De Block ile görüştüğünü söyledi. Bakan, İran üretimi gıdaların güvenliğini artırılmasının ve Avrupa da dahil olmak üzere uluslararası pazara ihracat yapabilmenin yolları AB’li yetkililerle görüşülen konular olduğunu, açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Tahran'daki Louvre Müzesi Sergisine Katılacak

İran Müzeler Genel Müdürü Muhammed-Rıza Kargar, İran ve Fransız dışişleri bakanlarının İran Ulusal Müze'sindeki Louvre sergisinin açılış törenlerine katılacağını söyledi. Ulusal müzenin 80. yıldönümünde bir dizi program düzenleneceğini belirterek, ekim ayında Ermenistan'ın eski eserlerinin sergilenmesi de dahil olmak üzere birçok eserin İran Ulusal Müzesi'nde sergileneceğini belirtti. Mart ayı boyunca sürecek sergide elliden fazla eser gösterilecek. Müdür ayrıca elliden fazla heykelin, kabartmalı desenin, resmin, yazıtın ve daha farklı birçok eserin ilk kez uzun bir süre İran Ulusal Müzesi'nde sergilendiğini söyledi.

İran-Umman Deniz Turizminde İşbirliği

İran Kültürel Mirası, El Sanatları ve Turizm Örgütü Başkanı İran ve Umman’ın deniz turizmi, gezi ve sağlık turizminde işbirliği yapmak için anlaşma imzaladığını söyledi. Ali Asghar Monesan, Tahran'ın Sa'adabad kültür kompleksinde Umman Turizm Bakanı Ahmed bin Nasır el-Mahrizi ile yaptığı görüşmede tarafların ülkelerinin turizm kapasitelerini anlattığını, söyledi. Monesan, İran'ın el sanatlarının üretiminde olan deneyimini Umman ile paylaşmaya da hazır olduğunu belirtti. İki delegenin görüştüğü diğer konular arasında arkeolojik kazılar ve iki ülke müzeleri arasındaki ilişkiler de bulunmaktadır. Ummanlı yetkililerin, İran'ın tarihi binaları otele dönüştürme deneyiminden yararlanmak istediğini de söyledi. Al-Mahzari turizm alanındaki işbirliğinin güçlendirmenin öneminden bahsederken Umman'ın iki ülke arasında turizmin geliştirilmesi için daha çok olanak sunacağını söyledi.

 

[1] 1997’de cumhurbaşkanı seçilen Hatemi, Kültür ve İslami İrşat Bakanlığı’ndan istifa ettikten sonra 1991-1997 yılları arasında Milli Kütüphane’nin başkanlığını yapmıştır.