Dış Politika

Hindistan ve Pakistan arasında bir seçim yapmak zorunda kalan İran’ın Güney Asya politikası bir belirsizlik içerisindedir.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yapılan nükleer anlaşmayı son kez uzatma kararı aldı.

ABD ve İsrail’in, protestoculara destek veren açıklamalarına rağmen İran’da bir rejim değişikliği istemeyeceği açıktır. İstenen olsa olsa istikrarsız, içerde zayıflatılmış bir İran olabilir.

Myanmar ile ilgili BM Genel Kurulundaki oylamada İran ve Rusya’nın sergilediği tutum, bu ülkelerin kendi ulusal çıkarları için çizdikleri yol haritası ekseninde şekillenmiştir.

İran’da ekonomik taleplerle başlayan gösteriler, hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmüş ve birkaç gün şiddetini artırarak sürmüştür

Rusya, Ortadoğu’da aktif rol üstlenerek bölgenin kilit aktörlerinden biri olmaya çalışmaktadır.

İran Devrimi, 20. yüzyılın son çeyreğinde, gazete, radyo, televizyon gibi medya araçlarının kitlelere ulaşmak konusunda pek çok imkân sunduğu bir dönemde gerçekleşmiştir.

Son 5-6 yılda Irak, Suriye ve Yemen’de izlediği politikalar İran’ın elindeki kartları sonuna kadar kullanmaktan çekinmediğini kanıtlamıştır.

Son dönemde Suriye’de durumun görece stabilleşmesiyle birlikte İran ve Hizbullah’ın sahadaki gücünü artırması, İsrail’in jeopolitik tehdit sıralamasında Hizbullah’ı yeniden birinci sıraya yerleştirdi.

Bu çalışma, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’yle ilgili stratejinin ne olduğunu, İran’ın örgüte üye olması durumunda ne gibi kazanımlar elde edeceğini analiz etmektedir.

Barzani yönetiminin attığı yanlış adımdan vazgeçmemesi durumunda Türkiye’nin Irak içinde sürdürdüğü PKK karşıtı operasyonların Merkezî Yönetimin de onayıyla daha geniş bir alana yayılması sürpriz olmayacaktır.